more new houses 

1/9
Plettenberg Bay holiday house 2003

​​
The brief for this holiday house situated on a sloping site in a relatively suburban area of Plett, was to maximise the beautiful views of the Keurbooms river and sea, particularly from the living areas. A major challenge was to ensure that the houses behind retained their views. Coupled with the clients wish for it to be a low key, non ostentatious house, bucking the usual Plettenberg Bay trend, the house was designed to be as low and unassuming as possible. The exposed trusses with innovative bracket detailing, help to provide a feeling of spaciousness and airy lightness, evocative of long, lazy summer days. With cooking a passion, the kitchen had to be completely integrated with all the living areas and also have a view.   

1/11

1/7
Plettenberg Bay holiday house 2013

​​
The clients bought the steeply sloping stand infront of their exisitng house - initially to protect their view. After enjoying the rocky fynbos garden for many years, they decided to build an extension to the main house on the stand which could happily be used as a completely separate house. Most importantly, the view of the existing house could not be compromised and the new house must also have the best possible views.

The idea was to make the house look as small as possible, fragmenting it into small parts to look down on. A fynbos roof garden was designed for the gently sloped and flat rooves on either side of a small corrugated iron steeply pitched roof. The result is a gorgeous view of an undulating fynbos garden with the sea and mountain peeping over the top.  

The clients wanted a link to join the two houses and this became not only a beautiful functional connection but also an elegant edge to the garden on the west side. 

 

Extended family complex - Parkview

​​
Desgined primarily by Barry Gould in the partnership Henry Paine + Barry Gould, this complex needed to house 3 generations in 3 separate houses with a 4th unit forming the central pool and entertainment area. The orientation of the site was awkward, and the houses were designed to bring in light diagonally from the north and the east, at the same time to enjoy the views to Zoo Lake. It was important to allow the house behind to retain it's view, so the two outer houses are double storey and the inner house and entertainment area are low. 

Flat concrete rooves, tilted to allow light; hardwood windows with louvred shutters; simple cubistic spaces; split levels following the slope of the land - all add to the character of the houses. There is an overall feeling of peace, calm and being protected.